El sistema productiu d’especialització flexible a València. El cas del taulell de la Plana.

 

Des mitjan dècada del 1970 assistim a una sèrie de transformacions econòmiques a escala mundial condicionades per la crisi ecònomica que s’hi va produir condicionada per la puja dels preus del petroli, i que es va manifestar llavors –i encara hui– en les altes taxes de desocupació, en una inflacció a l’alça o en l’increment de formes marginals de producció, com ara el treball a domicili, l’economia submergida o la precarietat laboral. Arran de la conjuntura crítica d’algunes de les regions tradicionalment concentradores de l’activitat industrial i de l’auge manufacturer d’altres regions de recent tradició agrícola, alguns teòrics de la localització industrial han posat en qüestió els fonaments que substentaven les teories clàssiques de l’anàlisi especial, que giren a l’entorn del concepte d’aglomeració: de la tendència de les activitats econòmiques a la concentració en pocs espais –les aglomeracions urbanoindustrials– per tal d’aconseguir la màxima eficiència espacial. Entre aquests estudiosos escèptics hi ha una bona part que argumenta que l’anomenat sistema productiu d’especialització flexible s’ha mostrat com la millor alternativa a la crisi industrial. A diferència del fordisme[1], el sistema de producció especialitzada i flexible es basa en la petita i la mitjana empresa[2] –fruit de la iniciativa local– que s’especialitza en diversos segments productius amb el fi de poder satisfer la demanda cada volta més diferenciada del mercat; aquest nou sistema ha proliferat especialment en regions de recent predomini agrícola i, per tant, poc afectades per l’anterior sistema fordista. Hi ha una part dels teòrics que posen en dubte les noves aportacions efectuades al voltant d’aquesta indústria flexible, autòctona i rural i sobre la manera en què s’organitza sobre un territori; a més, els qui la defenen, lluny d’unificar criteris, han creat una literatura prolixa i confusa per referir-s’hi (indústria espontània, rural, difusa, endògena) i per designar el territori sobre el qual es plasma (districte industrial, sistema productiu local, àrea d’especialització productiva).

Al punt 1 estudiarem quins són els trets que caracteritzen la indústria espontània segons els diferents autors que l’han estudiada. A grans trets podem avançar que es desenvolupa per iniciativa local en àrees rurals amb una antiga tradició manufacturera basada en els recursos locals, i que és predominant en algunes comarques valencianes. En el mateix punt ens referirem al districte industrial de Marshall, que és una forma d’organització industrial basada en empreses petites i mitjanes, normalment autòctones, entre les quals es produeix una important dependència sectorial i alhora una forta competència, fets que repercuteixen en l’increment de l’eficiència general del districte. Dins l’àmbit valencià abunden els districtes industrials, amb un grau d’interdependència empresarial major o menor segons comarques, sent especialment elevat a la Plana.

Al punt 2 ens centrem en l’evolució recent de les distintes branques industrials autòctones valencianes i en el distint comportament d’aquestes davant la crisi econòmica dels setanta: mentre que unes –notablement el taulell– s’han modernitzat tecnològicament per competir en igualtat de condicions amb els principals productors europeus i mundials, les altres –sobretot el calcer i una part del tèxtil– han continuat basant-se en el sistema de petites i mitjanes empreses intensives en mà d’obra, i per tal de limitar al màxim els costs salarials han hagut de recórrer a la indústria submergida o a la relocalització en països del tercer món. Aquesta diferent resposta a la crisi ha generat un creixent dualisme en l’estructura industrial valenciana, on podem distingir, d’una banda, empreses petites i mitjanes, intensives en mà d’obra, en què els industrials continuen competint gràcies al preu –al baix preu– de la mà d’obra, i de l’altra empreses mitjanes i grans, intesives en capital, en què la competitivitat del producte es troba en la qualitat. Aquesta dualització també es reflecteix espacialment, per tal com el pes industrial de València s’ha desplaçant porgressivament cap al nord del Xúquer.

Per últim, al punt 3, farem una comparança entre les principals regions industrials valencianes per mostrar com durant la dècada del 1990 la indústria taulellera és la que major desenvolupament ha conegut dins l’àmbit valencià i com aquest fet ha repercutit en l’auge econòmic de la Plana, que hui posseeix la taxa d’atur més baixa del País Valencià i una de les més baixes d’Espanya; a més, la província en què s’enclava, la de Castelló –3/4 parts de la població de la qual es concentren a la Plana– presenta en l’actualitat el VAB per càpita més alt entre les tres províncies valencianes, quan quinze anys enrere era la que menys en posseïa.

 

 

 

 

 

 

Bibliografia:

Becattini, Giacomo (1992): “El distrito industrial marshalliano como concepto socioecocómico”, dins Pyke, F., G. Becattini i W. Sengenberger: Los distritos industriales y las pequeñas empresas. I. Distritos industriales y cooperación inter-empresarial en Italia, Madrid, Ministerio de Trabajo y Seguridad Social, pp. 61-79.

Climent López, Eugenio (1997): Sistemas productivos locales y distritos industriales: el caso de España, Boletín de la AGE (Asociación de Geografos Españoles), núm. 24, pp. 91-106.

Costa Campí, María Teresa i José García (1993): EXCEL: Cooperación entre empresas y sistemas productivos locales (anexo 3: el caso de la zona de Castellón en la producción cerámica), Madrid, IMPI (Instituto de la Pequeña y Mediana Industria), pp. 164.

Houssel, Jean Pierre (1985): De la industria rural a la economía sumergida, Ciutat de València, edicions Alfons el Magnànim, pp. 232.

Martínez Estévez, Aurelio i Andrés Pereño Muñoz (1990): Comunidad Valenciana: crecimiento y crisis exportadora, Papeles de Economía Española, núm. 45, C.E.C.A. (Confederación Española de Cajas de Ahorro), pp. 379-397.

Pedreño Muñoz, Andrés i Clementina Ródenas Calatayud (1993): La economía valenciana ante la unión económica y monetaria europea, Papeles de Economía Española, 55, C.E.C.A. (Confederación Española de Cajas de Ahorro), pp. 340-355.

Salom Carrasco, Julia i Juan Miguel Albertos Puebla (1995a): “La industria en la Comunidad Valenciana”, dins Cambio industrial y desarrollo regional en España (Joaquín Bosque i Ricardo Méndez, coord.), Barcelona, Oikos-Tau, pp. 303-355.

— (1995b): “La política industrial valenciana y su impacto territorial. 1985-1995”, Cuadernos de Geografía, 58, Factultat de Geografia i Història, Universitat de València, pp.385-416. 

Scott, A. J. (1992): “L’économie métropolitaine: organisation industrielle et croissance urbane”, dins Benko, G. i A. Lipietz (dir.): Les régions qui gagnent. Districts et réseaux: les nouveaux paradigmes de la Géographie Économique, Paris, PUF, pp. 103-120.

Vázquez Barquero, A. (1997): “Desarrollo endógeno. Mecanismos institucionales y culturales”, Revista Valenciana d’Estudis Autonòmics, núm. 21, Ciutat de València, Presidència de la Generalitat Valenciana, pp. 71-92.



[1]Sistema industrial de producció rígida i estandarditzada, imperant durant els anys 50, 60 i començament dels 70.

[2]Les empreses menudes posseeixen una sèrie d’avantatges respecte a les grans: permeten un aparell productiu molt més flexible, estan en condicions de mantindre relacions industrials més tranquil·les, ofereixen una oportunitat de formació a gran escala per a assumir iniciatives i responsabilitats i, sobretot, tenen un paper fonamental en relació amb l’ocupació (Fuà, 1980: 49).